"As vrea sa stiu daca ii pot da niste suplimente astfel incat sa previn orice probleme care ar putea decurge din inaintarea in varsta si astfel incat sa aiba o viata cat mai indelungata si fara probleme de sanatate". Trebuie sa recunosc ca este o cerere pe care medicii veterinari o intalnesc destul de des. Si in acelasi mod as putea recunoaste ca si in cazul omului, o astfel de cerere este pe deplin indreptatita. Eu sunt primul care as dori asa ceva. Dar care este solutia? Ce suplimente putem folosi, in cazul animalelor de companie, pentru a le prelungi viata si a prezerva starea de sanatate?
Ar fi minunat daca ar exista un simplu produs, usor de gasit si care sa indeplineasca aceste conditii esentiale. In spatele unei astfel de cereri este posibil sa se afle o nevoie mai degraba emotionala dar care sa aiba efecte fizice asupra celor pe care ii iubim si fata de care ne simtim responsabili. Iar acest lucru este perfect normal si laudabil.
Este util sa aducem ceva lumina asupra unor termeni. Suplimentele sunt, de obicei, o grupa speciala de produse ce se adreseaza mai ales zonei de adjuvanti, de ajutatori in diferite tratamente, alaturi de medicamente speciale sau, in cazul animalelor sanatoase, pentru a compensa diferite deficite nutritionale. Din pacate, un supliment bun la toate este greu de gasit. Insa este important sa cunoastem obiectivul pe care trebuie sa il serveasca suplimentul in cauza.
De aceea, suplimentele, cu toate ca se pot achizitiona fara reteta medicala, necesita intotdeauna recomandarea unui medic veterinar. Medicul veterinar poate evalua situatia in functie de fiecare pacient in parte. Poate sa realizeze o consultatie clinica, poate lua in evidenta un animal pentru o perioada lunga, ii poate cunoaste istoricul si poate sa formuleze recomandari de investigatii ce sa scoata in evidenta diferite afectiuni. Sau poate pur si simplu sa constate starea de sanatate si sa confirme sau nu necesitatea unor suplimente.
Administrarea suplimentelor, fara recomandarea si supravegherea medicului veterinar, poate conduce la imbolnaviri sau la lipsa efectelor dorite. Exista suplimente ce sunt recomandate animalelor sanatoase si sunt contraindicate celor cu diferite afectiuni. In lipsa recomandarilor medicale, suplimentelear putea fi administrate pe o perioada prea lunga sau prea scurta, in doza prea mare sau prea mica, in combinatii nefaste sau in situatii in care sunt contraindicate si fie duc la lipsa efectelor sau la imbolnaviri.
Unele suplimente sunt utilizate in functie de categoria de varsta, marime sau rasa. Medicul veterinar poate gasi de cuviinta sa recomande unele suplimente in perioada de crestere, acestea fiind contraindicate la varsta adulta sau geriatricilor. Pot fi suplimente destinate celor cu afectiuni hepatice insa contraindicate celor cu afectiuni renale. Se intalnesc suplimente care se administreaza la o varsta inaintata pentru a promova o buna activitate cerebrala dar care au si contraindicatii. Exista suplimente ce se pot utiliza in cazul celor cu afectiuni cutanate insa nerecomandate celor cu diferite afectiuni metabolice sau digestive. Multe dintre suplimente sunt inutilizabile in cazul bolnavilor de cancer. Pot fi intalnite suplimente ce stimuleaza o stare de calm a animalului, care diminueaza mirosul urat al respiratiei sau al fecalelor ori combat coprofagia. Medicul veterinar are la dispozitie suplimente care stimuleaza productia de celule rosii in cazul anemicilor sau care combat deprecierea cartilajului articular. Si tot asa exista suplimente care ajuta activitatea cardiaca.
Ca urmare, existenta unui singur supliment sau a unei combinatii de suplimente, care sa duca la o viata lunga si sanatoasa, ar putea fi, momentan, doar o dorinta. Durata vietii si calitatea acesteia depind, in mare parte, de mostenirea genetica, mediul de viata, modul de viata, hranire, efort fizic, expunere la diferite infectii sau poluanti, stres si, nu in ultimul rand, noroc. Sunt nenumarate situatiile in care o dieta corespunzatoare, echilibrata, completa, cumulata cu un mediu de viata prielnic au creat conditiile unei vieti indelungate si fara probleme majore. Asa cum exista si reversul, din pacate, in care grija si dragostea si multimea suplimentelor si tratamentelor nu au dus la acelasi rezultat. Pana la urma, toate acestea confirma variabilitatea ce guverneaza biologia. Oare cine nu doreste sa exista un anume procedeu, un produs anume, un fel de mancare anume sau un ritual care, repetat periodic sau administrat unic sa aduca vindecare instantanee, viata lunga si sanatoasa?
La momentul actual exista o ramura, denumita medicina preventiva, ce grupeaza majoritatea manoperelor medicale ce duc scaderea numarului de imbolnaviri. In cazul cainilor este vorba, in mare, de vaccinari periodice, deparazitari interne si externe si in anumite cazuri instituirea zonelor de protectie sau de carantina. La aceastea se adauga controalele periodice, evaluarile medicale de specialitate ce pot sa identifice timpuriu modificari ce ar putea fi remediate mai usor decat in stadiile avansate. Ca urmare, pentru moment, acel supliment miraculos ramane inca de descoperit.