Intoxicatia Cu Ciocolata

Ciocolata este un aliment care are efecte extrem de negative pentru patrupezi, de la simple deranjamente stomacale si pana la moartea animalului. Numeroase cercetari pe animale au dus la concluzia ca cel mai sensibil la ciocolata este cainele, iar intoxicatii cu ciocolata la pisici nu s-au inregistrat.Ciocolata concine teobromina, un alcaloid care se gaseste in boabele arborelui de cacao.

Teobromina este substanta la care cainii sunt extrem de sensibili,deoarece le stimuleaza sistemul nervos central si miocardul.

Cantitatea de teobromina care sa determine o intoxicatie depinde de mai multi factori:

- greutatea corporala a animalului - cainii de talie mica se intoxica mai repede in comparatie cu cei de talie mare;

- starea de sanatate si varsta animalului - cu cat un caine are o stare de sanatate mai bune si este mai tanar cu atat va rezista mai bine in cazul unei intoxicatii;

- tipul de ciocolata ingerat - se considera ca cea mai putin periculoasa este ciocolata alba care contine o cantitate mai redusa la teobromina fata de cealalta;

Acestea sunt motivele pentru care ciocolata este un aliment care nu trebuie sa fie ingerat niciodata de catre un caine, dar din moment ce noi, oamenii nu prezentam aceste simptome, avem tendinta sa credem ca tot ce este benefic pentru noi, este benefic si pentru caine.Un caine care primeste ciocolata in feicare zi, este mult mai susceptibil la intoxicatie cu teobromina decat cei care primesc rar acest aliment.

Nu trebuie sa uiti ca nu toate animalele sunt asemanatoare, in sensul ca fiecare indivit va reactiona diferit la ingestia unei cantitati mici sau mai mari. Daca doriti neaparat, puteti sa ii cumparati cainelui ciocolata speciala pentru acesta care se gaseste in magazinele de specialitate, dar al caror pret este mai ridicat decat al ciocolatei obisnuite.

Primul ajutor este reprezentat de inducerea varsaturilor si de adresarea catre cabinetul veterinar. Tratamentul este continuat prin continuarea inducerii varsaturilor si administrarea fluidelor intravenos pentru a se evita deshidratarea.