Cum Sa Ai Un Caine Sanatos

A avea un caine sanatos presupune destul de multe responsabilitati. Acestea pot fi realizate intr-un mod mai placut si antrenant, mai ales in momentul in care aveti un suport de sfaturi si idei date de catre un profesionist.
In cazul adoptiei unui catel, este indicat sa mergi cu el la un cabinet veterinar pentru a fi luat in evidenta si pentru a stabili un plan de masuri ce trebuiesc luate in considerare atat pentru protectia patrupedului, cat si pentru protectia ta. Chiar si de la o varsta frageda cateii pot fi infectati cu anumite boli si paraziti, ce pot afecta sanatatea oamenilor si mai ales a copiilor, totodata catelusii sunt foarte sensibili in primele luni de viata la boli infectioase si parazitare, boli care odata declansate au un prognostic rezervat.

Un aspect care prezinta o importanta maxima in cresterea unui catelus este hranirea acestuia.Chiar daca animalutul tinde sa devina membru al familiei si prin mimetism tinde sa consume ceea ce se afla pe masa stapanilor, nu trebuie uitat faptul ca necesitatile cateluli sunt deosebite de ale omului.

Educatia cainelui, chiar dietele alimentare, nu trebuie sa reprezinte numai rasfat si recompense, ci si multa rigoare si ratii echilibrate. Se pune intrebarea ce este mai bun pentru catel, hrana industriala sau hrana de casa. Aici parerile sunt impartite,existand multe puncte forte la ambele moduri de alimentatie, dar si neajunsuri, fiecare proprietar la sfatul medicului veterinar isi poate crea propria dieta pentru catelusul sau. Un prim punct ce trebuie avut in vedere la intocmirea unei ratii pentru catel o reprezinta varsta acestuia.

Astfel viata cainelui poate fi impartita in 4 perioade: perioada de pui, de junior, de adult si de senior sau caine dupa 7-8 ani. Indiferent de tipul de hrana consumat de catel, acesta trebuie sa fie adaptata perioadei sale sau starii sale fiziologice.Chiar daca la prima vedere diferentele intre mancarea pentru diferite perioade nu este foarte mare, un specialist va poate explica aceste diferente. O alta problema care a aparut este calitatea hranei. S-a constatat ca alimentele de calitate superioara se vand mai ales in comertul specializat.din pacate, de cele mai multe ori bugetul este cel care dicteaza alegerea alimentelor.

In anotimpul rece trebuie asigurat catelusului un supliment alimentar si energetic, atat pentru a se pregati de iarna, cat si pentru a prevenii divesre boli specifice sezonului. Cainii au doua perioade de naparlire, primavara si toamna,vizibile mai clar la cateii tinuti in curte, si mai greu sesizabila si pentru o perioada mai lunga la cainii de apartament.

Pentru a scurta cat de mult aceste perioade si a scapa de neplacerile produse de firele de par lasate prin casa trebuie avut in vedere atat o dieta completa, imbogatita in vitamine, minerale si acizi grasi nesaturati, cat si un periaj riguros zilnic, pentru indepartarea firelor de par moarte. Chiar daca catelului ii place apa trebuie evitat in anotimpul rece spalarea acestuia in mod repetat, de preferinta ar fi o baie la o luna si jumatate.Se interzice spalarea cateilor mici cu apa si sampon pana la o varsta decisa de medicul veterinar.

Exista alternative ale baii ca: servetele umede speciale pentru catei, sampoane cu spalare uscata. Totodata se recomanda spalarea numai cu produse specifice. Trebuie stiut ca odata cu murdaria, sampoanele curata firele de par si de stratul de grasime protector, de aceea trebuie sa-l perii foarte bine la sfarsitul baii pentru a distribui grasimea de pe piele pe toata lungimea firului de par.