Boala Addison

Aceasta boala este o deficienta a glandei suprarenale de producere a hormonilor. Una dintre cele mai raspandite cauze este insuficienta adrenala primara, care, de cele mai multe ori duce la deficienta de cortizoli, dar si de aldosteron.Cazurile in care boala Addison este cauzata de disfuncia glandei pitulare sunt foarte rare.

Este extrem de important sa intelegi unele aspecte elementare ale fiziologiei glandei suprarenale pentru a pune un diagnostic si trata pacientii ce sufera de boala addison. Axul hipotalamo-hipofizo-suprarenalian este cel care regleaza sinteza si secretia de cortizol de catre glanda suprarenala. Sinteza de aldosteron este reglata de axul renina-angiostensina, concentratia plasmatica de potasiu si intr-o mica masura de concentratia plasmatica de sodiu si ACTH.

De cele mai multe ori, se crede ca aceasta boala se datoareaza unei boli imun mediate. Acest aspect este important deoarece odata cu diagnosticarea si instruirea tratamentului adecvat poate oferii o viata lunga si de calitate. Alte cazuri mai putin intalnite sunt distrugerea glandei suprarenale incluzand infectiile funinge si neoplazia.

Modificari de sange care ar trebuii sa iti atraga atentia.

Este foarte important de recunoscut ca modificarile pot mima alte tulburari cum ar fi :

- insuficienta hepatica;

- insuficienta renala;

- insulinom;

- enteropatie cu pierdere de proteina.

Hemamtologie : neutrofilie si scaderea limfocitelor si eozinofilelor;

Dozarea electrolitilor din ser : hiperpotasemie si hiponatriemie;

Diagnosticul imagistic la cainii cu boala addison poate demonstra miocardita, strictura pe artera pulmonara si vena cava posterioara si ficat micsorat in volum.